PROFILE

My name is amalina & is currently in my sweet 19. I hate outdoor activities but enjoy main boyan atas bukit. nutin particular.bakal pelajar uiam.kuliah undang-undang shariah insyaAllah.


CHATS


CREDITS

Designer: Audrey
Codings: Cynna
Others: Cyworld, C.Cottage




sambal tumis simple.
Wednesday, June 15, 2011

salam alaik..

entry kali nih nak cita pasaii makanan..requested by CIK AMAL.dlm tenet belunggok gila bak kata org kedah..tapi xpala.pilih jala yg mana yg bekenan nak masak..n plg penting..senang.haha.kali ni sambai tumis..kenapa sambai tumis??

TAHUKAHH ANDA???

sambai tumis yg anda buat boleh dikembangkan kepada beberapa submakanan yg lain.sambai tumis tu bukan saja boleh jadi sambai tumis ikan[paling senang]..malah bleyh jadi sambai tumis teloq,sotong,udang,ayam dan daging..pluss sambai tumis tu bleyh jadi perencah untuk masak bihun,mee atau kueyteow goreng..[siyes aku pandai sebut ja..tapi sampai lanie xreti eja kuetiau]..xpon sambai tumis anda bleyh bertukar kepada asam pedas melaka,paprik ayam atau daging..n etc..etc..etc.tapi lain masakan lain cara n bahan sambai tumis okey..

***bajet macam iklan harini dalam sejarah plakk..padahaii orang da taw awai lagi***

SAMBAL TUMIS

Bahan-bahan :

-cili/cabai kering yang dikisar halus..[okey,bab cabai nih,kalau anda ada masa terluang dok ngadap tv tengok sinetron AMANAHH DALAM CINTA kt tv3 tuh,sila rajin-rajinkan jari anda.p amik gunting,bekas,n cili kering..pastu gunting..pastu asingkan biji-biji cabai yg ada..pastu boh air n masak sampai didih seket..pastu tos,basuh dengan air bersih sekali lagi..sambil-sambil tu selawat lebih kurang n buang bijik-bijik cabai tu..

pastu,kupas bawang besaq sebijik+3bijik atau lebih bawang merah..potong bagi saiz kecik seket..pastu masukkan cabai kering tadi + bawang-bawang + seket air ke dalam BLENDER.pastu blend la.kena ka boh bawang??terpulang la.fungsi bawang tu nak bagi cabai tu sedap kot..aku ikut petua umi aku..orang tuo2 xleyh lawann wooo..so aku pon ikut jala..]

**fuhh..baru bab cabai..dah panjang lebaq dah..so sila tegangkan urat-urat tensi dan urut-urut tengkuk anda siap-siap.kalau perlu,minum ayaq banyak2..kot tetiba terblur sebab kurang oksigen..bahhaha]..okay..aku mmng cepat distracted..abaikan.**

okey aku ulang balik.

bahan-bahan :

-cabai kering yg dikisar
-1/2 bijik bawang besaq(*)
-1 bijik bawang merah(*)
-sedikit ikan bilis/udang kering/kedua-dua sekali(*)
-1/2 camca atau kurang  belacan(*)
-1 keping asam gelugor/air asam jawa.
-sedikit air
-garam gula secukup rasa
-minyak untuk menumis

cara-cara :

-tumbuk semua bahan bertanda (*)

-panaskan minyak untuk menumis..minyak tu agak banyak la..lebih kurang suku ke setengah cawan..[pastikan cawan yg anda guna,bukan cawan umi atau waled anda dok minum tiap-tiap hari..sebab 2 saat lepas depa minum guna cawan tu,sure diserang histeria..huhu.xla.sure kena marah la]

-pastu masuk bahan-bahan (*) yg ditumbuk..tumis sampai naik bau..kecilkan api seket..takot hangit..nnti pahit plak rasa

-pastu masukkan cili/cabai yg dikisar..3camca atau sesuka hati anda

-kacau bagi rata..dan biarkan sampai pecah minyak..atau terbit minyak..atau nampak minyak timbul kt atas cabai tu [siyess..part ni plg susah nak paham..tapi yg nie crucial gila sebab kalo xpecah minyak..xmasak cabai tu..okay??]

-dah pecah minyak..boleh masukkan sotong atau udang atau apa-apa jala dalam tu.gaulkan sebati..mcm kering kan??masukkan air.

-pastu masuk asam keping/gelugor,gula,garam sesedap rasa..

-kalo rasa nak kuah banyak tambah air/ayaq dan biarkan mendidih..pastu.siap untuk dimakan.

**kalau masak sambai tumis udang..lebih sedap boh petai..so petai tu bleyh masukkan last sekali.aku punya sambai tumis..simple ja.kampung punya style.xreti nak ada decoration2 segala..so kot rasa kat belakang rumah ada kebun bawang ka..apa ka..nak tambah bawang ka apa ka..bolehh..bawangg anda,,takde hall punye lah :).kat rumah kami xdak PERASA..so aku xpenah guna dalam masakan..so,aku tatau la apa rasa kalo boh serbuk perasa lam smbai tumis tu..harap maklum..selamat mencuba**

p/s : bismillahh + selawat banyak-banyak time masak..insyaAllah..masakann anda berpontensi besaqq untuk jadi sedap even goreng ikan ja..selain tu,utamakan kebersihann dan masaklahh dengan penuh rela dan KASIH SAYANGG  yew.

Labels: ,

| Written @ 9:40 PM | back to top
2 Comments ? leave me one?

2 Comments:

Blogger amal said...

Terima kasih manyak chef amalina fadzil atau nama komersial chef lynn ! hehe

naty amal try tau ! (=

suka ayat * masak dgn rela dan full of KASIH SAYANG * HAHA ;D

June 16, 2011 at 11:59 AM  
Blogger amal said...

nak tau , selalu nya cabai keringg tu kann my mom da buad siap2 , so bila amal nk masak just hamek je, malas betui cik amal nii. gunting2 cabai ni salu jugak laa , lepass nak try lahh ^^

June 16, 2011 at 5:06 PM  

Post a Comment