PROFILE

My name is amalina & is currently in my sweet 19. I hate outdoor activities but enjoy main boyan atas bukit. nutin particular.bakal pelajar uiam.kuliah undang-undang shariah insyaAllah.


CHATS


CREDITS

Designer: Audrey
Codings: Cynna
Others: Cyworld, C.Cottage




freedom of speech..tp jgn GADO suda~
Saturday, February 19, 2011

assalamualaikum..

dengan penuh perasaan lapaq..dan agak dahaga[sebab baru bangun tdoq]..aku masih ada perasaan nak menulis di blog ku yg tersayang..ouh first of all..tidak menjadi sebarang isu atau masalah sekiranya menggunakan AKU sebagai kata ganti nama untuk dri sendri..instead of SAYA..aku lebeh suka AKU even SAYA lebih terbukti kesopanan dan ketatasusilaannya..tapi AKU pon ada gak lam BAHASA MELAYU kita nih kan..soo wut??happyyy~ngee.


KES 1 : kutuk-mengutuk

kembali ke entry kuh untuk mlm nih..FREEDOM OF SPEECH..yakni dalam blog niela kan..baru tebaca n melawat beberapa blog yg boleh dikira POPULAR la dalam google search tuh..aku pon xpaham napa..tapi abaikan ja.dalam banyak2 entry tuh aku tertarik nak baca satu entry bab kutuk mengutuk blogger lain..omg..yang agak huduh di pandangan mata tu sebab orang kita sendri gak yg buat kerja2 macam tuh..
WHY SO??seronokkah begitu??or mebi sekadar pendapat..maklom la..blog SENDIRIAN BERHAD..so sukati tuan punya blog gakla nak tulis apa pon..sebenaqnya..tadak salah nak tulis segala apa yg terbuku di hati tuan-tuan dan puan-puan.makcik2,kak2 adek2 tuh..tapi janganla smpai menyentuh isu yg terlalu sensitif or agak2 la kalo nk mngutuk atau kata pon kt blogger tu tayah la mentioned NAMA,LINK segala..dan gadoh2 macam budak kecik.

TAHUKAH ANDA??

Memutuskan silaturrahim pula hukumnya haram dan dikira melakukan maksiat besar sehingga mendapat laknat dari Allah Subhanahu wa Ta‘ala, Sebagaimana firmanNya:

Maksudnya: “(Kalau kamu tidak mematuhi perintah) maka tidakkah kamu harus dibimbang dan dikhuatirkan-jika kamu dapat memegang kuasa-kamu akan melakukan kerosakan di muka bumi, dan memutuskan hubungan silaturrahim dengan kaum kerabat?. (Orang-orang yang melakukan perkara-perkara yang tersebut) merekalah yang dilaknat oleh Allah serta ditulikan pendengaran mereka, dan dibutakan penglihatannya.” (Surah Muhammad: Ayat 22-23)

Apatah lagi orang yang memutuskan silaturrahim ini tidak masuk syurga, sebagaimana sabda Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam:

“Tidak masuk syurga orang yang memutuskan hubungan kekeluargaan.” (Hadits riwayat Muslim)


aku percaya semua pandai membaca..tepuk dada tanyala iman masing2..tadak salahh kalau kita tak suka atau nk tegur orang..tapi kenala dengan cara yang berhikmah..insyaAllahh..orang yg ditegur tu pon akan terasa dengan sendirinya nnti..depends la kenkadang tu kan..orang ni,rambut sama hitam,tp hati lain2..



KES 2 : cepat terasa[perasaan ja tuh..]

ouh yang ni kes yg agak boleh menyumbang ke arah gadoh2 tuh.FREEDOM of SPEECH..so semua orang bebas nak tulis apa pon..selagi xmnyentuh isu-isu sensitif la kann..contohnya kalo ya pon ORANG kata blogger tu femes sebab dia LAWA or HENSEM n suka LETAK MUKA BESOR-BESOR kat HEADER blog dia..[ada aku kesah??bahhahaha]
=.=".sekadar selingan bukan ayat jeles naaaa...


xpon ORANG cakap atau sentuh isu pemakaian..sebagai contoh pemakaian SHAWL yg warnanya terang-benderang macam nak panggil lembu atau kerbau snap pic skali ngan blogger yang pakai tuh..xpon pakai baju adek-adek dia..[mksodnya baju xcukup kain]..atau apa2 jala.ADAKAH ORANG itu menyebut nama ANDA dalam ENTRY dia tuh??TIDAK BUKAAANN???jadi apakah motif untuk anda marah2 dan dengan bangganya kutuk-kutuk ORANG tuh??relevan kah perbuatan anda tu??tak salah kalo nk tunjuk atau tulis kata anda tak bersetuju ngan entry tu..tp agak2 la k..jgn smpai gado suda~kot nnti ORANg tu tnya anda balik.."ADA AKU TULIS NAMA KO BESOR-BESOR ka LAM ENTRY AKU NIH??..yg KO NAK MARAH PESALL??"..tidakkah anda akn malu dengan sendirinya nnti??=____________________=

Moral of the entry :

bab kata owng utara,,PIKIAQ DULU NA..SEBELUM KATA ATAU TULIH tu..nnti kerana PULUT santan binasa,kerana MULUT  [dalam kes ni jari n tgan n segala anggota badan yg sewaktu dengannya lah.ngee]..BADAN n BLOG ANDA binasa plak..hargaila kawan2 anda even tu cuma kawan dalam blog..still human being right??


p/s : jangan maqah ceq plakk naa..siapala blog ni....tidak sefemes anda.ngeeee~happy~

Labels:

| Written @ 10:33 PM | back to top
3 Comments ? leave me one?

3 Comments:

Blogger Faisal Abdullah said...

agak menarik entri ni..boleh dimasukkan dlm segmen rakan blog..klu berminat boleh tinggalkan link entri ni kat entri rakan blog =)

February 20, 2011 at 4:20 PM  
Blogger amalina fadzil said...

terima ksh sbb komen..ouh..bawu ja buat blog2 segala ni..saya budak baru belajar..so xreti sngt..ngee~

February 21, 2011 at 1:44 PM  
Blogger blankas92 said...

berani dan mantap...cmni yang kita nak

March 16, 2011 at 12:18 PM  

Post a Comment